Symptomen PAN
(Klassieke) polyarteritis nodosa (PAN) werd vroeger ook wel periarteritis nodosa genoemd. PAN is een vorm van systeemvasculitis. Het is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van middelgrote en grote slagaderen. De kleinere bloedvaten zijn niet aangedaan. In het verloop van de aangetaste slagaderen komen vaak zichtbare knobbels voor. PAN begint vaak met algemene ziektesymptomen. De patiŽnt heeft last van koorts, fors gewichtsverlies, vermoeidheid, spierzwakte en algehele lusteloosheid. De ziekte treedt daarna vooral aan het licht in de darmen (maagdarmklachten), nieren, spieren, zenuwen en huid. Bij een aantal patiŽnten treedt PAN op in het kader van een chronische hepatitis-B-infectie (een vorm van leverontsteking).
De diagnose is vaak moeilijk te stellen, omdat elke patiŽnt andere en vaak weinig typische verschijnselen heeft. Het hangt er vanaf welke organen zijn aangedaan. Uiteindelijk kan een biopsie of een rŲntgenologisch vaatonderzoek (angiografie) uitsluitsel geven.
Behandeling PAN
PAN wordt behandeld met ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroÔden, bijv. prednisolon), vaak in combinatie met medicijnen die het afweersysteem onderdrukken (cyclofosfamide of methotrexaat of azathioprine). Als de behandeling gestart wordt met de combinatie van prednisolon en cyclofosfamide (chemokuur) wordt na 3 tot 6 maanden, als de ziekte voldoende tot rust is gekomen, de cyclofosfamide vervangen door azathioprine of methotrexaat. Deze medicijnen hebben minder bijwerkingen dan cyclofosfamide, maar ze werken ook minder krachtig.
Perspectief PAN
PAN is een chronische ziekte, dat betekent dat het altijd op de achtergrond aanwezig blijft. Door de behandeling met medicijnen wordt de ziekte tot rust gebracht. Het risico blijft bestaan dat de ziekte in de loop der jaren weer opvlamt. Als gevolg van PAN kan er blijvende schade optreden aan ťťn of meerdere van de aangedane organen. Dit kan het dagelijks functioneren belemmeren. Mensen met PAN hebben, ook als de ziekte rustig is, vaak last van blijvende vermoeidheid.